fredag, februari 16, 2007

Dagens bild - Matbröd

Mitt långjästa matbröd.
På en vecka har jag bakat:

  • 3 limpor
  • 3 limpor med russin, aprikos och linfrö
  • 1 knådfritt bröd (se bilden)
Dessutom tycker jag det har varit roligt!

Dom tre första limporna blev godare än dom sista tre (kan bero på att jag somnade i soffan, och brödet blev välgräddat).

Det sista, knådfria brödet blev också väldigt gott. Mycket smak, säkert beroende på den långa jästiden.

Mina tjejkompisar fick äran att provsmaka det sista jag bakade. När jag skulle skära upp skivor upptäckte jag dock att kniven var väldigt slö! Tur dom hade mycket att prata om, ingen tänkte på hur lång tid jag höll på och skar skivor...

Recept på limporna hittar du här.

Recept på knådfria brödet har jag kopierat från Kardemumma.

Jim Laheys knådfria bröd, ett bröd

6 g jäst (1/8 pkt)
3,5 dl kallt vatten
1,25 tsk salt
7 dl vetemjöl special eller 3,5 dl vetemjöl special + 3,5 dl dinkelmjöl fullkorn
ca 1 dl vetemjöl till utbakning
ca 0,5 dl vetekli eller majsmjöl till andra jäsningen

Rör ut jästen i vattnet, tillsätt salt. Lägg i mjölet, rör tills allt är blandat. Degen ska bli lös och kladdig. Täck skålen med plastfolie och låt jäsa 12-18 timmar i rumsvärme.

Häll upp degen på ett rejält lager mjöl på bakbordet. Platta ut den till en kaka, vik ihop den och platta ut igen, vik en gång till. Forma degen till en boll.

Strö vetekli eller majsmjöl på en bakduk. Strö över mer kli eller mjöl och täck med en handduk. Låt degen jäsa cirka 2 timmar.

Sätt ugnen på 250 grader. Värm en gryta eller ugnsfast form i den varma ugnen cirka 10 minuter. (Det funkar med farmors gamla gjutjärnsgryta!) Ta ut den heta grytan och vänd ner degen. Lägg på locket och ställ in grytan på galler i nedre delen av ugnen. Sänk värmen till 225 grader.

Grädda brödet i 30 minuter med locket på, ta av locket och grädda ytterligare cirka 20-30 minuter tills brödet är vackert brunt. Ta grytan ur ugnen. Vänd upp brödet på ett galler och låt det svalna.

Andra bloggar om: , , , , ,

~ * ~

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gud så gott det ser ut! Jag tänker fuska idag och köpa bröd.. Det är ju roligt att bjuda på hembakt när man har besök, men jag hinner inte baka och fixa med hundra maträtter också idag... Italienskt lantbröd hos ICA är rikigt gott:)

Tack för grattiset! Fast min födelsedag är imorgon:)

K sa...

malin: Jag brukar baka högst en/två gånger om året, så jag vet inte vad som hänt nu. Kul med variation mot köpt bröd i alla fall.

 
- -