fredag, februari 09, 2007

Dagens bild - mitt matbröd


Det blev som jag skrev i går. Jag har bakat! Det är ju bara fyra månader sen jag bakade sist: rödbetsbrödet. Skillnaden med det jag bakade i dag är att det var så otroligt lättbakat. (Även om rödbetsbrödet också var ganska lättbakat).

Matbröd
Efter mina ändringar. Som mildamakter skrev: "man kan ha i lite vad man tycker".
(Mildamakters originalmängd inom paretes).

50 (100) g jäst
1 liter vatten
1 dl sirap*
1 nypa salt
14 dl vetemjöl*
14 dl rågsikt*
(1 ägg* la jag till i mitt bröd)
* = ekologiskt som jag hade hemma

Byt gärna ut lite av rågsikten mot 1 dl vetekli och 1 dl linfrö eller något annat som finns hemma. Jag tog 2/3 rågsikt* och 1/3 rågmjöl*.
Blanda alla ingredienserna. Forma degen till limpor eller lägg i 3 st 2-liters formar.

Eftersom jag bara tog 50 g jäst fick mina bullar jäsa 40 minuter innan jag satte in dom i kall ugn.

Sätt in brödet i kall ugn och sätt ugnen på 225 grader.
OBS! Brödet ska inte jäsa innan det sätts i ugnen!

Ingen kladdig deg, bara att platta ut i formar! Passar mig perfekt.
Att jag åt så jag blev dålig är väl ingen nyhet som har läst här ett tag. Jag har alltså sovit middag några gånger, men mackorna blev så goda, så det var det värt.

Andra bloggar om: , , ,


Tillägg:
När brödet stått inne i ugnen 30 minuter (från kall ugn), la jag över ett bakplåtspapper så det inte skulle bli helt svart skorpa. Total tid i ugnen: 45 minuter.

~ * ~

5 kommentarer:

Mildamakter sa...

Vad glad jag blev att du gillade receptet, och att ändra det efter eget tycke och smak är bara sååå kul tycker jag...*kram*

K sa...

mildamakter: 1 limpa gav jag bort till mamma & pappa, det är väldigt sällsynt att dom får bröd som jag bakat. 1 limpa är orörd. 1 limpa finns det 1/5-del kvar av. Gott betyg alltså! God natt!

Madde (maddepladder) sa...

Ser mycket gott ut!

Måste bara fråga en sak, tomatskivorna på brödet på bilden, äter du skalet också? Jag är så nervös för att äta alla skal på frukt och grönsaker...

K sa...

madde: Ja, jag äter skalet också. Skillnaden (tror jag) är att det fastnar lättare i en stomi. Jag har ju ingen direkt svår passage någonstans. Det jag försöker undvika (tyvärr) är sparris! Nackdelen med att bli äldre och tycka om nya saker är att det inte alltid fungerar med tarmen som jag vill.

Madde (maddepladder) sa...

Ok, ja det stämmer nog som du säger!

 
- -