måndag, juli 02, 2007

Mat, mat, mat

Jag börja bli less på att äta lax och korv (veg) dag ut och dag in. Typiskt mig att äta samma mat (för)länge för att det är bekvämt.

Tallrik med lax, hasselbackspotatis och sallad.Laxen är lätt för hemtjänsten att laga till. Två portionslaxar saltas och peppras. Ugnen på 125 grader och ställ in formen med laxarna (frysta, i kall ugn) 45-50 minuter. Klart. Fördelen är att jag kan äta det både varmt och kallt. Eftersom jag ska äta mer eller mindre hela tiden så tar jag en halv lax först när den är varm, fortsätter under dagen tills det är slut. Kall lax på en skiva hårt bröd - mums!

Korven skär man en skåra i, hackar smörgåsgurka som man fyller i skåran. Ketchup ovanpå och in med formen i ugnen (175 grader, ca 10-15 minuter). Serveras gärna med riktigt hemgjort potatismos och en sallad till.

Eftersom jag inte fungerar som alla andra, jag blir inte hungrig och inte mätt, så är maten ett kapitel för sig. Något annat som jag har gjort ofta är Tzatziki och varm potatissallad med lök och smörgåsgurka. Nu behöver jag något annat att äta. Gärna lättlagat och något som går att äta både varmt och kallt.

  • Kött och fågel går bort direkt, det har jag inte ätit sedan 1978.
  • Quorn tycker jag inte om.
  • Gärna ekologiskt/rättvisemärkt.
  • Bönor är för hårdsmält.
  • Sparris och annat "trådigt" ger lätt tarmvred. Typiskt bara för att man har lärt sig äta sparris när man blivit äldre så går det inte!
  • Fett och protein är bra, ger inte så mycket dumping.
  • Sött och kolhydrater ger ofta dumping.
Vad gör ni andra för mat?
Skriv i kommentaren så kanske jag hittar någon ny favorit bland era favoriter.

Med den nya arbetsstolen kan jag själv göra mer dom dagar inte hemtjänsten är här och hjälper mig. Mer frihet och mindre beroende av andra, känns väldigt bra!

Skriv nu gärna ner någon god rätt i kommentaren så blir jag glad!

Uppdatering:
Tusen och åter tusen tack för alla tips. Jag kommer inte att svälta framöver för jag har fått många nya idéer av alla era kommentarer!

Några förtydliganden om mig och mina naturliga/konstiga idéer:

Vi är en av de få familjer som inte äger en micro. Totalvägrar. (Vi har inte trådlöst bredband heller). Upp till var och en att välja men vi vill inte ha den strålningen om vi kan slippa.

Eftersom vi försöker äta så mycket ekologiskt som ekonomi och tillgång tillåter, så undviker jag att köpa färdigproducerade soppor och annat som innehåller massor av onödiga tillsatser. Det finns så mycket gott och enkelt att laga från grunden eller med hjälp av lite halvfabrikat, bara man kommer ur det invanda.

Med min sjukdom skulle det till viss del underlätta med både micro och färdiglagat, men vem har sagt att livet ska vara lätt... ;-)

Andra bloggar om: , , , , , ,

13 kommentarer:

Anonym sa...

Alltså, det var inte lätt... Det lät nästan som när vi sitter och gör matlistan här hemma... Allt äts för ofta enligt en del och annat alldeles för sällan enligt andra...

Mina favoriter är ju just fågel men lax i olika former är oxå gott, fisk överhuvudtaget är fint... Men jag avundas dig inte för när jag sitter nu och går igenom en massa maträtter i huvudet så märker jag att det flesta faller bort. Antingen är det kött, fågel eller också bönor av något slag och så vidare...

Det kan helt enkelt inte vara helt lätt!!!

Ska grunna på det ett tag och hittar jag några mattips så återkommer jag med dem.

Kram

Anonym sa...

Hej! Jag har börjat göra fiskburgare. Lätt och gott! Jag köper panguis (eller vad de heter) filéer och kör i matberedaren med olika saker som jag tycker om, igår blev det fänkålsvippor och citron, det blev jättegott. Sen ställer jag in burgarna i ugnen tills de är färdiga, ibland rullar jag dem i sesamfrön om jag känner för det. Igår blev det squashstavar till som också åkte in i ugnen med fisken. Det blev himla gott och det var lätt för min mage att smälta. Det kanske kan vara nåt. Lycka till med nya recept. Annars kan du titta på www.ica.se de har en massa förslag!

Strumpstickan sa...

Sill? Janssons frestelse? Kyckling?

**MY LIFE** sa...

Oj.. det kom lite plötsligt.
Ska se om jag inte kan hitta ngt kul gott och enkelt som jag kan maila dig.
Blir nog inte idag då jag är trött efter vaken natten.
Kram på dig
XENA

K sa...

maria:
Det fungerar bättre under terminerna när vi har matsedel. Men just nu får jag mest tänka på mig själv, har ju ingen aning om vem som sover hemma, vem som sover hos kompisar, om det är kompisar här som också ska äta ;-)

jenny:
Tack för tipset! Fiskburgare kan faktisk vara något.

strumpstickan:
Sill - åt jag sista gången för 16½ år sen när jag väntade dottern, aldrig mer :-(
Jansons frestelse - OK
Kyckling - äter jag inte alls.

**XENA**:
Jag kan nog behöva förslag längre fram också, så det är OK. Sov lite middag idag, så hoppas jag d får en OK dag. *kram*

Madde (maddepladder) sa...

Men oj, nu blir jag ledsen... Har inte vart inne här hos dig så ofta på senaste tiden och nu läser jag att du måste ha hjälp av hemtjänst, har du blivit mycket sämre???

Angående mat...

- Du kanske kan variera laxen med stekt makrill? Det är ju också en fet fisk.

- Kokt vit fisk med ris, valfria grönsaker och sås gjord på fiskspadet levde jag på långa tider när min mage inte tålde så mycket.

- Tonfisksallad

- Färdiga pulversoppor är ju väldigt enkelt att tillaga och JAG gillar dom mycket, är ju inte alla som gör.

Kommer inte på mer nu men jag återkommer om jag gör det!

KRAM!

Mildamakter sa...

Laxlasagne?...kanske inte så gott att äta kallt, men man kan ju göra en rejäl form och sen frysa in i portionsbitar som kan värmas i mikron...grönsaksgratänger med makrill kanske?...kesogratinerad squash (använd chilikeso - mums!)...omeletter med olika fyllningar?...

K sa...

madde:
Ingen fara med försämring, hemtjänst har jag haft i snart tre år. Fungerar bra för det mesta. Dom gör det som jag skulle ha gjort om jag varit frisk och haft mer ork. Ibland har det varit så att jag har lagat mat och inte haft ork kvar att äta den när den var klar. Tvätt och städning är också lite av det jag får hjälp med.
Makrill är ju gott, ska försöka komma ihåg när fiskbilen är närheten.
Kokt vit fisk med ris, valfria grönsaker och sås - bra tips.
Tonfisksallad - inte så förtjust i tonfisk.
Färdiga pulversoppor - innehåller ofta en massa tillsatser, som glutamat t.ex. Inget för mig. Vill hellre ha mat lagat från grunden. (För att komplicera det hela lite mer).
Tack för alla tips! *kram*

mildamakter:
Laxlasagne, grönsaksgratänger med makrill, kesogratinerad squash (använd chilikeso) - Kan faktiskt vara bra alternativ. Nackdelen är jag vägrar micro! Brukar värma i ugn eller på en tallrik över en kastrull kokande vatten.
omeletter med olika fyllningar- har jag gjort några gånger. Glömmer av det, så det var bra med en påminnelse!
Tack för alla tips! *kram*

Madde (maddepladder) sa...

Jaha, vilken tur då, det va bara jag som hade missat det faktumet sedan innan! Hahaha! :-)

Ett till mattips: Tomatsås gjord på färska goda tomater med pasta och olivolja. Eller egentligen inte sås utan mer en röra. Hacka tomaterna grovt, hacka lök, fräs löken först, tillsätt tomaterna och fräs det rätt så snabbt så det fortfarande är rätt så fasta bitar, krydda hur du vill (jag brukar ha i lite salt, lite svartpeppar och lite socker) och ät till valfri pasta. Ringla över god olivolja.

Kram!

Anonym sa...

Kassler med purjolökstäcke??? och färsk potatis???

K sa...

madde:
Tomatsåsen var ett toppentips! Tack!

maria:
Kassler = Kött, går bort.

Anonym sa...

Pannkakor är bra, jag brukar göra tunna, men ugnspankaka går ju också bra. Kan också användas till crèpes med fyllning av något slag, som är lämplig för dig m h t till veg, eko etc.

Anonym sa...

Kom på en sak till: vegetarisk lasagne (fast det kanske någon redan har skrivit). Det är jättegott även för vanliga köttätare.

 
- -