torsdag, juni 22, 2006

Det syns inte utanpå!

Gemensamt för oss med mag-tarmsjukdom är att det oftast inte syns utanpå. Därför är det inte så många runt omkring oss som vet hur man egentligen mår. När det är som sämst håller man sig hemma och visar sig igen när kroppen mår bra.
Förstoppning, ständiga diarréer, magont, anemi (blodbrist) m.m. är inget man diskuterar med grannen när man möts i affären. Det blir lätt funderingar och "snack" t.ex. om varför man inte är med på olika aktiviteter som anordnas, varför barnen är på dagis fast föräldern är hemma eller varför man är sjukskriven men ser helt "frisk" ut.
Tänk om det kunde bli lite lättare att berätta hur det är att ha dessa sjukdomar. Finns det något bra sätt att informera på? Ibland önskar man att det gick att gipsa runt magen - då förstår andra att man är sjuk/dålig.
Finns det en dag som man mår skapligt bra kanske man gör något med familjen eller vänner. Dagen efter eller i värsta fall flera dagar därefter får man "sota" för det eftersom all kraft gått åt till det man gjorde den bra dagen. Det är inget som syns eftersom man håller sig hemma då. Du som är granne, försök att inte döma utan att veta varför din granne beter sig på ett visst sätt. Jag har medvetet skrivit man istället för jag eftersom så många fler än jag är drabbad.
Du som har erfarenhet eller tankar är välkommen att kommentera.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Great your blog!

crrly sa...

Japp, känner igen mig. Blev ett jäkla skitsnack på ett jobb jag hade när jag låg inne i en vecka och sen var sjukskriven i en månad. Fast de visste hur jag mådde blängde de när jag hälsade på, "kom inte hit och se frisk ut!!!" fick jag höra, vidare hörde jag på omvägar att jag var en "vekling" som hade legat på sjukhus. Tack som fan, liksom, vill ni byta kanske???

 
- -