söndag, april 06, 2008

Från förr...

Ett svartvit foto från mitt paradis. Taget i början på 1920-talet.Den här helgen har jag hjälpt pappa att scanna in gamla bilder som han lånat från min faster. Det är en hel del gamla släktingar men även annat byfolk med på bilderna.

Bilden ovan är från mitt Paradis, men som det såg ut i början på 1920. Den lilla killen längst till höger (tror jag det var) är min farfar. Stugan i bakgrunden finns inte kvar, men däremot en stuga som höll på att/skulle byggas en bit längre upp från sjön (till höger i bild). Det är en av stugorna som vi har tillgång till. När vi började renovera den på 80-talet så syntes det att den var byggd av gamla sockerlådor. Troligen ett väldigt vanligt byggmaterial på den tiden.

Kul att vi fortfarande är kvar på samma ställe efter så många år. Det är nog därför också som känslan för platsen är så positiv och ger så mycket energi.

Har du någon plats som betyder mycket för dig? Är det en plats som funnits länge i släkten eller en helt ny plats som du själv eller med din familj byggt upp en speciell känsla för?

Andra bloggar om: , , , , , ,

8 kommentarer:

**MY LIFE** sa...

Vad härligt för en evig flyttfågel att höra sådant.
Det FINNS dom som har rötter, som vet hur det var på platsen förr..
Avundas dig vännen.
Meddelar att jag drar igång min Xenablogg igen efter en lång tids bortavaro.
Kram
Xena

K sa...

xena:
Trivs faktiskt väldigt bra här där jag bor. Ett "skogskast" från Paradiset. Har många rötter här sedan LÅNGT tillbaka. Mina föräldrar drog iväg 18 mil, men kom "hem" igen efter ca: 13-14 år. Ett bra beslut tycker jag som bara fick hänga med ;-)

Unknown sa...

Härligt med gamla svart/vita bilder tänk om de kunde tala.
Kram

Anonym sa...

Jag hade ett smultronställe vid havet men det såldes då min morfar blev sjuk och jag saknar det något fruktansvärt.

Men jag har i alla falla alla mina minnen därifrån/Ha en bra dag

K sa...

hönsakadorran:
Då är det bra om det finns någon kvar som kan berätta om bilden :-)

dockmamman:
Minnen kan ingen ta i från dig. Kanske kan du göra ett eget smultronställe idag?

Anonym sa...

Ingen dum idé att scanna in gamla foton. Det borde jag ta och göra med alla gamla foton som finns i min fars föräldrarhem i Vilhelmina. Samma gård har gått i arv till äldste sonen sedan huset byggdes 1797 (eller -98). Vaggan som nu vår lilla knobb kommer att sova i under den första tiden är ungefär lika gammal som det huset. Pappa tog den med sig ner till Borlänge när jag föddes för att den skulle kunna användas igen. Och det är klart att den ska användas igen:)

Anonym sa...

Knodd ska det såklart vara och igenting annat:)

K sa...

malin:
Jag har också sovit i en gammal vagga. Den kommer från farmor och hennes systrar. Sedan har den gått i arv till de flesta som fötts därefter. Botten består av två plankor med ett hål i, där kisset skulle kunna rinna ner i pottan som stod under :-) Troligen är den från början av 1900-talet.
Eran lilla knodd kommer nog att sova ljuvligt i den gamla vaggan.

 
- -