fredag, maj 25, 2007

Tandvärk

Kanske, kanske jag börjar få en förklaring på varför jag sover mer än jag är vaken under ett dygn.

- En visdomstand!

Länge, kanske två månader har jag haft ont längst bak, bakom sista tanden i nederkäken. In i det längsta har jag försökt stå ut, det kan ju gå över... I fredags ringde jag och lyckades få en tid till torsdagen. Tyvärr ringde dom i onsdags och ändrade den, eftersom tandsköterskan blivit sjuk. På förmiddan i dag försökte jag på nytt och fick en akuttid till eftermiddan.

En stor röntgenplåt klämdes in i munnen och gav snabbt svar på varför jag har så ont. En visdomstand har inte fattat att den ska växa rakt upp, den försöker komma ut i sidan mot kinden! Det gör ONT! Svullet och inflammerat är det också. Jag som trodde det skulle gå över av sig själv!

Tandsköterskan spolade rent och la dit något som ska minska inflammationen (smakade illa). Hon frågade flera gånger om jag hade feber, men det trodde jag inte, då. Nu visar det sig att jag har feber igen. Har sällan haft feber så mycket som på senaste tiden.

Eftersom det inte finns någon ordinarie tandläkare i vår kommun, var det en tandsköterska som hjälpte mig i dag. Aldrig trodde jag att jag skulle längta efter att få en tid där, men idag gjorde jag det! Känns skönt att veta orsaken till värken, att inte bara gå hemma och dra ut på det. Tur att jag inte har ordentlig tandläkarskräck. Tycker väl bara det är allmänt otrevligt att ha någon som gräver i munnen, speciellt när det gör ont.

I november har jag fått tid för att operera bort visdomstanden. Att det dröjer så länge beror dels på att dom inte gör operationer på sommaren och att det var fullt fram till dess, efter att dom börjar i september. Blir det riktigt akut går det säkert att få bort den tidigare, men jag vill inte opereras när det är sommar och rötmånad. Förhoppningsvis hjälper det att lägga på den där bakteriedödande gelen och få hjälp att spola rent ibland, så jag klarar mig till november.

Bra att kanske ha fått en förklaring till den extrema tröttheten jag haft. När jag suttit vid datorn i köket, har jag dragit åt mig stolen bredvid, lagt mig tvärs över båda stolarna och somnat. Fruktansvärt obekvämt men jag har inte orkat gå till soffan eller sängen. Hoppas slippa vara så trött när inflammationen gett med sig.

Till er alla med eller utan tandvärk önskar jag en trevlig helg! Återkommer när jag orkar.

Andra bloggar om: , , , ,

~ * ~

7 kommentarer:

Anonym sa...

Jag hoppas att det känns bättre i kinden, visdomständerna är bara plågsamma! Vilka fina bilder du har, speciellt maskrosorna, jag får nog gå ut och plocka en bukett! Trevlig helg.

K sa...

jenny:
Det dröjer nog någon dag till innan den bakteriedödande gelen gjort nytta, men det känns bra att veta orsaken. Trevlig helg till dej med!

Anonym sa...

Men nu tror jag knappt mina öron. Har Sverige gått och blivit ett U-land? Du kan väl inte vänta tills november om du har ont, feber och är så trött. Operera nu!

K sa...

matildas fikarum:
Ja, lite av ett U-land har Sverige blivit när det gäller tandläkeri. Det är flera år sen vi hade en fast tandläkare på folktandvården i vår kommun. Det finns en privat, men det är nog mycket dyrare.
I vilket fall som helst så går det inte att operera förrän inflammationen släppt. Lite bättre känns det i dag, så bakteriedödande gelen gör nog nytta.
Hjälper inte den blir det penicillin, och det är inte alls bra för min tarm, hoppas slippa det.
Jag kommer inte att vänta till november om jag fortfarande plågas av värken, då får dom göra något akut!
Tack för omtanken!

Ella sa...

Å fy din stackare!!!
Vad hemskt! Usch jag har världens tandläkarskräck så jag skulle inte vara kaxig alls. Hoppas att det hjälper med det där så att du blir piggare snart.

Kram

Mildamakter sa...

Men tös lilla, vilken tur att du äntligen fick tummen loss och gick iväg till tandläkaren. Hoppas att det ska lugna ner sig så att du slipper ha ont. *kram*

K sa...

ella:
Svullnaden har faktiskt gått ner och värken följde med!

mildamakter:
Det är nackdelen med att ha hög smärttröskel. Jag går hemma alldeles för länge oavsett om det är tandvärk eller tarmvred. Nu (söndag kväll) känns det bra mycket bättre, bakteriegelen har gjort nytta.

Tack för omtanken allihopa!

 
- -