tisdag, oktober 17, 2006

Jag bakar!



STORT KORS I TAKET!

Det är väldigt sällsynt att se mig baka. Det händer i bästa fall en gång om året, och framför allt inget kladdigt... Det är syrran och dotterns intresseområde, mitt är att sy. Men nu kunde jag inte låta bli.

Jag har hittat ett recept på matbröd med rödbetor i. Blev så nyfiken på att baka något med FÄRG. Och färg är det verkligen på degen. Bilden på brödet i tidningen är inte alls så rosa/rött som mitt ser ut att bli.

Vill du försöka så får du receptet här:

Rödbetsbröd (1 stort bröd)

5 dl ljummet vatten 37 grader
½ pkt jäst
1 msk smör- & rapsolja oliv
2 tsk salt
2-3 färska rödbetor, ca 5 dl
11-13 dl Dinkelmjöl fullkorn

Rör ut jästen i vattnet. Tillsätt smör- & rapsolja oliv (jag tog en smörklick och blandade rapsolja i vattnet) och salt.

Riv rödbetorna grovt och blanda med det mesta av mjölet, spara lite till utbakningen. Blanda ner det i degspadet. Arbeta degen kraftigt, helst i maskin. Låt jäsa under bakduk ca. 60 minuter. Sätt ugnen på 200 grader.

Häll ut degen direkt på bakplåtspappersklädd plåt och forma försiktigt till en limpa. Grädda direkt i mitten av ugnen i 50 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Återkommer till kvällen med ny bild när det är klart!

4 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har smakat sånt bröd, det är fruktansvärt! Jag föredrar surbröd!//Valdeez

K sa...

Det blev GOTT! Prova med morot är ett annat förslag. Surbröd är också gott!

Anonym sa...

Grönsaker och bröd skall ätas var för sig.....fy fan för morötter i bröd....yack!//Valdeez

K sa...

Smaken är olika!

 
- -