torsdag, september 06, 2007

Lördagsgodis - vanilj

Logga till Lördagsgodis hos Brazilian Linda.Hos Brazilian Linda hittar du flera smaskiga recept på "Lördagsgodis" varje lördag.

Eftersom jag inte är av den bakande sorten här hemma, så har jag lånat den blivande konditorns recept och kunskaper. Dottern är inne på andra veckan i gymnasiet och har fått varit på konditorsidan för första gången den här veckan. Efter att ha jobbat sju veckor på bageridelen i sommar, så vill hon inte tillbaka till det efter de senaste dagarna. Tror nu inte att det blir så när det nu är tre år kvar...

Ett av de populäraste sökorden hos "Magalös" är "Pannacotta med agar-agar". När nu veckans ingrediens blev vanilj, så tänkte jag bjuda er på det. Agar-agar ersätter gelatin som kommer från djurriket. Alltså är agar-agar väldigt bra för oss vegetarianer och andra som av någon anledning inte vill ha gelatin.

Pannacotta utan gelatin
(Räcker till 4 personer)

2-2½ tsk agar-agarflingor
5 dl vispgrädde
½ dl strösocker
1 vaniljstång

Häll grädde i en kastrull. Tillsätt agar-agar. Sätt kastrullen på medel värme. Rör om hela tiden med en visp medan grädden värms upp. Låt sjuda 2-3 minuter, tills agar-agarflingorna löst sig. Klipp vaniljstången mitt i tu på längden och lägg i den tillsammans med sockret i kastrullen. Låt sjuda ytterligare några minuter.

Skölj 4 små serveringsskålar i kallt vatten. Plocka upp vaniljstången ur kastrullen. Fyll skålarna med "gräddkoket" och låt det svalna. Ställ det därefter i kylen innan servering.

Till det har vi mixat jordgubbar och fyllt ovanpå den stelnade grädden. Välj bär eller sylt efter vad du gillar eller vad som går att få tag på.

Enkelt att göra till flera, bara man har tillräckligt många skålar. Går också bra att göra klart dagen innan.

Tyvärr har jag ingen bild på läckerheterna, men det får jag råda bot på nästa gång det lagas här hemma!

Ät och njuuut!

Agar-agar är en typ av sjögräs som varken ger färg eller smak till det man lagar. Kan ersätta gelatin, som kommer från djurriket. Finns att köpa på hälsokostaffärer och kanske i större matbutiker. Hittar du pulver istället för flingor är det nog bättre. Pulver löser sig lättare, men prova att mixa flingorna så löser dom nog sig också lätt. 1 tsk gelatinpulver är ungefär lika mycket som 2 tsk agar-agarflingor.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

5 kommentarer:

Anonym sa...

Jag besöker dig inte så ofta nuförtiden. Lite trist... men din sida tar väldigt lång tid att ladda upp för mig. Vet inte om det är Firefox eller något annat som stökar.
Ibland låter jag dock det ta all den där tiden bara för att jag vill kika in....bara så du vet.

Anonym sa...

Hej!
Ja nu har jag läst lite ikapp. Försöker läsa medan jag orkar. Oj mycket hänt ser jag. Kantareller är så ljuvliga. Vi har inte hittat någon ställe att plocka. Pannacottan är jag sugen på att göra till helgen men fast med gelatinblad för jag har ju dom i skåpet. Kram!

Anonym sa...

Stor skillnad....
Kanske har fler haft samma problem... Kul! Nu kan jag titta in oftare.
Och det där med fiskarna...tack! Jag har varit inne där tidigare och det är viktig info om vilka fiskar vi bör och inte bör äta.

K sa...

christina w:
Välkommen igen! Jag har ändrat så att det endast syns 10 dagar bakåt på bloggen istället för 35 som det var tidigare. Jag har ju ofta väldigt många bilder så det kan ju vara det som gör att det tar tid att ladda sidan. Hoppas det blir bättre framöver. Säg till igen annars.

anne-maj:
Mår inte så toppen för tillfället, så jag har inte skrivit mycket de sista dagarna.
Smaklig efterrätt till helgen! Pannacotta är underbart gott!

K sa...

christina w:
Så bra! Hoppas du återkommer igen! *kram*

 
- -