tisdag, augusti 07, 2007

Gräddfrågor

Tänker du på vilken grädde du köper?

Jag har lite svårt för att bestämma vad jag tycker är bäst:

  • Att köpa vanlig lokalt producerad grädde, från kor som ätit importerat foder. T.ex. foder som soja, ofta odlat i Brasilien. De lokala bönderna i Brasilien slås ut. Läs mer här! För övrigt är inte korna uppväxta på ett för miljön hållbart sätt heller.
  • Att köpa ekologisk grädde från ARLA. Transporteras längre än den lokalt producerade grädden, men av mjölk från svenska ekologiskt utfodrade kor.
Vilken grädde köper du?
Du kan svara på min enkät fram till 21 augusti 07.


* * *
Tänker du på hur det du handlar är producerat? (miljömässigt/medmänskligt)
Mat?
Kläder?
Tekniska prylar?

Skriv en kommentar här eller skriv ett inlägg på din egen blogg hur du gör/tänker!

* * *
Andra bloggar om: , ,

4 kommentarer:

Strumpstickan sa...

Sojagrädde eller laktosfritt.

Ella sa...

Nu har jag röstat. Men jag vet inte om det blev rätt. Jag handlar ju sällan, på sin höjd att jag följer med som sällskap. Vi köper nästan bara matlagningsgrädde och ofta de där med smak i locket. Vet inte om de finns som ekologiska?

Anonym sa...

Det är en svår fråga att ta ställning till. Jag köper ALDRIG soja eftersom de skövlar regnskogen för att odla det. Jag köper oftast ekologiskt men jag har hört att mjölkbönderna inte ringer veterinären så ofta som de borde när deras kor blir sjuka för om korna behöver medicin får de inte sälja mjölken, alltså har det hänt att kor har legat och dött för att bönderna inte vill förlora pengar. Hur som helst så visar köp av ekologiska produkter ett ställningstagande som jag tycker är viktigt. Jag tycker det är speciellt viktigt att tänka på vilka ägg man köper. Är det verkligen rätt att hönorna lever under sådana omständigheter för att vi ska få billiga ägg? Jag blir även lite upprörd när jag hittar kravmärkta bananer i affären förpackade i plastpåsar.... Jag har inte hittat en lokal bonde som säljer mjölkprodukter men jag köper ekologiska grönsaker hos en odlare nära hemmet.

K sa...

monica h:
Jag har också börjat köpa låglaktosgrädde till dottern som verkar må bättre med såna produkter. Bra att det finns valmöjligheter.

ella:
Det blev nog bra! Det är ju som sagt en väldigt seriös undersökning, så ditt svar är väldigt viktigt ;-)

jenny:
Det är ofta svåra val att göra ju mer kunskap man får om hur maten och annat produceras och tillverkas. Det viktiga är väl att man gör det man kan och tycker är riktigt för stunden. Jag har inte heller någon bonde i närheten att handla av.
Lite avundsjuk på den som köper grädde direkt från bonden!

 
- -