fredag, april 27, 2007

LinsBuS - Nära

Macrobild på en scilla.
Jag fick tips om en till fotoutmaning i en kommentar (från Lillasyster): LinsBuS. Temat för den här veckan är Nära.

Mitt bidrag blir en detaljbild på en Scilla/Rysk blåstjärna i rabatten. Blomman är inte stor i sig, ca 8-10 cm hög.

För att komma tillräckligt nära ställde jag in kameran på macro, zoomade för ännu närmare och stack under kameran och tryckte av. Chansade på att det skulle bli bra, och det blev det ju. Det är en stor fördel med digitalkamera, blir det inte bra är det bara att ta bort bilden och försöka på nytt.

Vad tycker du? Lämna gärna en kommentar.

Har du tips och idéer för fotografering är dom också välkomna. Speciellt om du enkelt kan förklara P, A, S, M inställningarna på kameran. Jag har försökt förstå, men det verkar vara teflonminne just i det ämnet. Jag vill lära mig! Ofta fungerar ju AUTO-inställningen, men ibland kan det vara bra att känna till andra möjligheter.

Andra bloggar om: , , , , ,

~ * ~

4 kommentarer:

Unknown sa...

Hej hopp!
Min kamera är dumsig när det gäller makro och zoom, jag får välja antingen eller annars blir det sudd, vilket det inte borde bli. Skulle gärna vilja kunna ta makrobilder med zoom, men då måste jag backa så långt för att kameran ska hitta skärpan så då hjälper det inte med makro iaf :(

Har alltid använt mig av autoläge innan jag skaffade mig den nya kameran Sony DSC-W100, den har flera roliga lägen fast jag använder egentligen bara 3 av dom. M är manuell och med det läget tar det lite längre tid innan man kan knäppa bilden för då ska man justera slutartid och bländare, P brukar jag också köra, där finns det lite fler inställningar än i Auto läget som jag kör på när jag tar ögonblicksbilder. Vet inte om jag kan förklara enkelt hur man ställer in dom olika lägena eftersom det är lite olika från kamera till kamera hur man går tillväga. Dock så är ju slutartid och bländarvärden standardiserade så sånt kan man ju föklara.

Lyckliga Grodan sa...

jag älskar macro..
och har hela det digitala fotalbumet fullt av närbilder..

jag gillar din jättemycket...
den är lite transparent..
det tycker jag om..

K sa...

<_BC_>: Utan macro skulle det inte vara lika kul att fotografera. När man tittar på bilderna i datorn ser man massor av det man inte ser annars.

lyckliga grodan: Tack! När jag och mannen tittade på de andra bilderna på samma motiv såg den ut att vara gjord i is. Beror nog mycket på ljuset i bakgrunden.

Ella sa...

Vad har du för kamera?
På min systemkamera är P = Programautomatik. Då kan jag välja om jag vill ha blixt eller inte och lite dylikt. Det är säkert olika på olika kameror.
A och S är förmodligen program som låter dig bestämma bländare och/eller tid. Lågt bländartal = litet skärpedjup (bra för porträttbilder).
M brukar vara helt manuellt. Det är bra om inte kameran har funktion för tex snöiga bilder. Då kan man välja att överexponera bilden för kameran luras av allt det vita och man får ofta mörka bilder.
Kompaktkameror brukar funka lika bra på automatikinställningarna.

Du som är så duktig på att ta foton och tycker det är kul borde skaffa dig en bra bok, fast det kanske du redan har?

 
- -