tisdag, november 21, 2006

Har det någon betydelse?

Brukar du fundera på under vilka villkor dina kläder har tillverkats?

Jorden
som bomullen odlas i?
Bomullsodlaren i Indien eller Bangladesh?
Sömmerskan på fabriken i Kina?

Angår det dig?
Angår det mej?
JA i allra högsta grad är min uppfattning.

Varför ska någon annan människa sakna drägliga livsvillkor bara för att jag ska kunna köpa billiga och mycket kläder?

I Bombay kör man in flera tankbilar med rent vatten till textilindustrin, det vatten som finns är inte tillräckligt rent för textilindustrin. Vilket vatten dricker människorna som bor i Bombay? Körs det in tankbilar med rent vatten till dom? Knappast!

Bomull är den gröda som kräver mest bekämpningsmedel av allt som odlas. Den upptar endast 5% av världens åkerareal men förbrukar 11% av jordbrukskemikalierna som säljs i världen. De bekämpningsmedel som är förbjudna i västvärlden säljs fortfarande i länder som Indien, Pakistan, Bangladesh och Kina. Odlaren hamnar ofta i en ond spiral. Ett stort antal av bomullsodlarna i Indien begår självmord p.g.a. den tunga bördan alla lån ger. Priset för bekämpningsmedlen blir ofta högre än själva vinsten. De får heller ingen information om den skyddsutrustning som behövs när de ska spruta sina åkrar. Helt oskyddade går de med "gift"-behållaren på ryggen och sprutar. Varje planta sprutas mellan 25-40 gånger under odlingstiden.

Vid ekologisk bomullsodling har hänsyn tagits till människor, djur och natur. Man odlar på ställen som från början har bra förutsättningar. Bekämpar små skadedjur på naturens villkor med andra djur. Växelodling är också ett alternativ, då man odlar olika grödor olika år. På så vis kan man se till att det fortfarande finns näring kvar i jorden.

Nästa gång du ska handla kläder - fundera över om det finns något ekologiskt alternativ! Sök på nätet - det finns flera butiker som säljer ekologiska kläder (om du inte bor i närheten av någon). Det kanske är lite dyrare än det du köper i vanliga fall, men tänk ett steg till... Hur mycket kläder behöver Du? (Till priset av någon annans levnadsvillkor!) Det kanske inte blir dyrare totalt sett om du köper färre men bättre tillverkade kläder. Ekologisk bomull har också en längre livslängd än konventionellt odlad bomull.

Du behöver ju inte byta ut hela garaderoben på samma gång. Bara att du börjar med ett plagg gör stor skillnad på sikt.
Tänk om alla köpte ETT ekologiskt plagg per år till att börja med.
Det gäller ju också att tillgången på råvara hänger med också. Många bäckar små...

Glöm inte att det finns även lin, ull och hampa. Hampa är en gröda som även konventionellt odlad inte kräver just nå bekämpningsmedel.

Det finns så mycket mer att skriva om detta ämne, men svaret på frågan: "Har det någon betydelse?" är helt klart JA!

2 kommentarer:

Bett R World sa...

Vilket bra inlägg om bomull! Jag hade tänkt skriva ett själv, men är det redan skrivet så länkar jag ju hit istället.

K sa...

bett r world:
Tusen tack! Det viktiga är ju att folk får veta eller hur! Ju fler desto bättre! Länka gärna.

 
- -