söndag, oktober 08, 2006

Välkommen på fest!

sachertårta
Jag har haft min fest för släkten i dag. Ingen avancerad och stor fest. Dom fick vänta nästan två månader eftersom jag inte mått så bra. Den som väntar på något gott väntar ju aldrig för länge sägs det. Och gott blev det - SACHERTÅRTA! Min favorittårta. Den är väldigt mastig, så det behövs inte så mycket, vilket passar min obefintliga mage bra.

Receptet på min sachertårta är enkelt:

Tårtbotten:
150 g mörk (block)choklad
150 g smör
2 dl socker
4 ägg
1½ dl vetemjöl
½ tsk bakpulver

Fyllning och garnering:
4-5 msk aprikosmarmelad
100 g god mörk choklad
2 msk smör

Det mesta går att få tag på ekologiskt/KRAV-märkt.

Sätt på ugnen - 175°. Smörj och bröa formen. Lägg (block)chokladen i en ugnssäker skål och sätt in den i ugnen. Tag ut chokladen när den mjuknat.
Rör rumsvarmt smör och socker poröst. Använd gärna matberedare. Rör ner ett ägg i taget, sedan den smälta chokladen och sist mjölet blandat med bakpulvret.
Häll smeten i formen och grädda i nedre delen av ugnen 45-50 min. Kakan ska inte vara helt torr inuti. Låt den svalna innan den stjälps upp.
Smält chokladen till garneringen. Blanda chokladen med smör, den blir då mjukare och spricker inte när tårtan skärs.
Dela den kalla kakan i två bottnar, bred på aprikosmarmelad och lägg ihop dem. Bred sedan choklad på tårtans översida och kanter. Servera tårtan med vispad grädde. Räcker till ca 12 bitar.

Vill du ha en bit till säg bara till, jag har en liten bit kvar... Först till kvarn gäller, det kanske blir jag inatt...

(Det blev ju ingen marknad i helgen eftersom det regnade hela lördagen och idag fick vi gäster, men tårtan var trots allt godare än all marknadschoklad.)

-----------------------------------------------------------------

Uppdaterat:

Glömde skriva att det ska vara en rund form på ca 1½liter.

2 kommentarer:

K sa...

DEN ÄR JÄTTEGOD!
Tack!
Kram K

Anonym sa...

Den var FIN skulle jag vilja säga!
Choklad är SÅ gott!! =)
Stor kram!

 
- -